«سید کاظم کاظمینی» با اشاره به بوی بد دهان به عنوان مشکلی بسیاری از روزه داران، اظهار کرد: از نظر طب سنتی افزایش گرمای معده باعث فساد اخلاط و مواد غذایی می شود، هر چند بخارات ناشی از اخلاط داخل معده مانند صفرا، عفونت لثه، دندان، ترشحات سینوسها و عفونتهای ریوی نیز عوامل ایجاد بوی بد دهان را تشکیل می دهند.
وی افزود: البته این مشکل که در خارج از ماه رمضان نیز مشاهده میشود که ناشی از خالی بودن معده و گرسنگی شدید است.
این متخصص طب ایرانی خاطرنشان کرد: در هنگام گرسنگی، بعد از چند ساعت مواد قندی بدن کاهش مییابد و بدن برای تولید انرژی به چربیها روی میآورد که باعث تولید کتون میشود که بوی آن از طرق تنفس خارج میشود.
وی عدم رعایت بهداشت دهان و دندان، پوسیدگی یا عفونت لثهها را نیز عاملی موثر در ایجاد بوی بد دهان عنوان کرد و گفت: علاوه بر این از دیدگاه طب ایرانی، بیماریهای گوارشی مانند ریفلاکس و بیماری های تنفسی نیز منجر به بوی بد دهان میشوند.
این عضو هیات علمی دانشگاه از روش های پیشگیری از این مشکل را استفاده از مسواک زدن و نخ دندان بعد از سحری ذکر کرد و افزود: مصرف غذاهای بسیار داغ، تند و ادویه دار و دمنوش هایی مانند چای پررنگ منجر به از بین رفتن پرزهای چشایی دهان میشود و خشکی دهان و بوی بد بیشتری را به دنبال دارد.
وی با اشاره به عدم مصرف غذاها و ترکیبات نفاخ به ویژه در افراد مبتلا به ریفلاکس معده، بیان کرد: دراز کشیدن پس از صرف غذا و استعمال دخانیاتی مانند سیگار هم زمینهساز بوی بد دهان هستند. از طرفی پرخوری و سریع غذاخوردن، مصرف نوشابه، دوغ و انواع نوشیدنیها همراه غذا نیز می تواند منجر به این مشکل شود.
کاظمینی روش کاهش بوی بد دهان بدون هیچ علتی را با مصرف عرق ترنجبین قابل رفع دانست و گفت: به این منظور سه قاشق عرق ترنجبین در لیوان گلاب جوش ریخته با عسل شیرین کرده و یک ربع قبل از سحری صرف کنید.
وی افزود: بعد از سحری نیز مصرف یک استکان عرق نعناع و گلاب حرارت داده شده که با یک قاشق چایخوری بارهنگ مخلوط و با عسل شیرین شده است را مصرف کنید.
این متخصص طب ایرانی خواب و استراحت مطابق قانون خواب در هر زمان را بعد از تخلیه معده نیز موثر دانست و بیان کرد: به موقع خوابیدن در شبها و برای ایجاد خوابی آرام و راحت با استفاده از دمنوش گل گاوزبان، لیمو و گلاب قبل از خواب نیز در کاهش و رفع بوی بد دهان موثر خواهد بود.