به گزارش
تابناک یزدمعاون مرکز مديريت بيماريهاي واگير وزارت بهداشت در آخرين اظهار نظر گفته که امسال 15 نفر به بيماري تب کريمه کنگو مبتلا شدهاند و 4 مورد فوتي در استانهاي مازندران، کرمان، کرمانشاه و خراسان رضوي گزارش شده است.«تب کريمه کنگو»از بيماريهاي مهم مشترک انسان و دام است و عامل آن را که از طريق گزش کنه «هيالوما»به انسان منقل مي شود را «ويروس کريمه کنگو»مي گويند.اين بيماري از گروه بيماريهاي خونريزيدهنده و شامل هشت نوع تب است که در اين ميان «تب خونريزيدهندهي کريمه کنگو»از اين گروه در کشور ايران شايع است.
محمود نبوي معاون مرکز مديريت بيماري هاي واگير وزارت بهداشت آخرين آمار و وضعيت بيماري تب کريمه کنگو در کشور را اعلام کرده و از مردم خواسته که هنگام خريد گوشت به مُهر تأييد دامپزشکي روي کشتارها دقت کرده و 24 ساعت گوشت نذري را در يخچال نگهداري کنند.به گفته نبوي اين آمار با ميزان ابتلاي افراد در مدت مشابه در سال گذشته تفاوت چنداني نکرده چرا که سال گذشته 39 مورد ابتلا و 6 مورد فوتي داشتهايم.
فوت جوان مازندراني بر اثر تب کريمهکنگو
اخيراً معاون بهداشتي دانشگاه علوم پزشکي مازندران نيز از تاييد فوت جوان مازندراني بر اثر تب کريمهکنگو خبر داده و گفته بود: يکي از اهالي چالوس به عارضه تب کريمهکنگو مبتلا بوده که اين فرد بهدليل افزايش روند رو به رشد بيماري جان باخته است.به گفته وي در مازندران دو نفر به اين عارضه مبتلا شدند که يک نفر جان باخت و يکي از افراد مبتلا سريعا تحت نظر قرار گرفت که با اقدامات درماني انجام شده، پس از درمان از بيمارستان مرخص شد.وي علت شايع شدن تب کريمهکنگو در استان را وجود ويروس در بدن کنهاي که به گوسفند و گاو ميچسبند اعلام کرده و افزود:ويروس از بدن کنه به گوسفند و گاو منتقل ميشود.
ابتلاي 9 نفر به تب کريمه کنگو از ابتداي سال
از سوي ديگر رييس اداره کنترل بيماريهاي مشترک ميان انسان و دام وزارت بهداشت هم از ابتلاي 9 نفر به تب کريمه کنگو از ابتداي سال جاري خبر داده و ضمن تاکيد بر لزوم رعايت نکات بهداشتي در افرادي که به نوعي با دام در ارتباطند، گفت:متاسفانه سه نفر از اين بيماران جان خود را از دست دادند.دکتر محمدرضا شيرزادي ، شايعترين راه انتقال اين بيماري در ايران را ذبح غيربهداشتي وغيرقانوني دام بويژه در مناطق روستايي عنوان کرده و گفته که روستاييان هنگام تماس با دام از کندن کنههاي روي بدن دام، خودداري کنند.همچنين لباسهاي خود را نيز پس ازخروج از استبل و محل نگهداري دامها تعويض کنند و دست و صورت خود را با آب وصابون بشويند؛ چراکه دام بيمار خطر انتقال بيماريهاي بسياري را دارد.
راهکارهايي براي جلوگيري از انتقال تب کريمه
وي با اشاره به راهکارهايي براي جلوگيري از انتقال بيماري به پرسنل پزشکي در بيمارستانها، مي گويد:ذبح دام بايد در کشتارگاه صورت گيرد و ذبح کنندگان نيز از وسايل حفاظتي استفاده کنند؛ چراکه اغلب موارد مبتلا در کشور، کساني هستند که به دلايل مختلف دام را در جايي غير از کشتارگاه ذبح ميکنند.شيرزادي درباره نحوه انتقال بيماري تب کريمه کنگو نيز گفت:ويروس اين بيماري داخل بدن کنه است.نيم ساعت پس از گزش کنه و خونخواري آن، ويروس داخل بدن دام ميشود و يک هفته دربدن دام ماندگاري دارد و در صورتي که دام طي اين يک هفته ذبح شود، خطرناک است.بهتر است تا حد امکان افرادي که دامدار نيستند هنگام مراجعت به مناطق روستايي، تماسي با دام نداشته باشند. دامداران نيز وقتي با دام در تماس هستند از وسايل حفاظتي استفاده کنند و پس از پايان کارشان نيز لباسها را تعويض کرده و دست وصورت خود را بشويند.
انتقال حتي در بيمارستان
به گفته رييس اداره بيماريهاي زئونوز وزارت بهداشت، تب کريمه کنگو بيماري ويروسي است که توسط کنه ميان دامها منتشر ميشود. دام و کنه نيز مقصد اين ويروس هستند.انسان درصورت ذبح دام، دستکاري و گزش کنه يا تماس با دامي که ويروس در بدن آن وجود دارد، به اين بيماري مبتلا ميشود.حتي فردي که در بيمارستان مبتلا به اين بيماري است نيز ميتواند آن را به ديگران انتقال دهد.اين بيماري در دام علايم خاصي ندارد و از ظاهر دام نميتوان متوجه وجود ويروس شد.
زمان شيوع اين بيماري
وي همچنين درباره زمان شيوع اين بيماري در کشور نيز گفته که فعاليت کنه در فصل پاييز و زمستان متوقف است.البته در برخي مناطق که چندان سرد نميشوند و دماي هوا بالاي 15 درجه ميماند، ممکن است فعاليت کنه ادامه يابد.اما اصولا در زمستان موارد ابتلا به بيماري کم است، اما در تابستان شايع ميشود.کنه پس از تخمگذاري ويروس را به تخم خود نيز انتقال ميدهد.به دليل پيچيده بودن مهارکنه، اين بيماري در تمام کشور وجود دارد.بنابراين در زنجيره انتقال، به طورعمودي اين انتقال صورت ميگيرد.