روز دوم کنگره بین المللی نقش شیعه در پیدایش و گسترش علوم اسلامی دقایقی پیش با تلاوت آیاتی از کلام الله مجید آغاز شد.
کد خبر: ۶۰۳۹۱۰
تاریخ انتشار: ۲۱ ارديبهشت ۱۳۹۷ - ۱۲:۳۴ 11 May 2018

به گزارش تابناک قم، حجت‌الاسلام والمسلمین عباس کاشف‌الغطا صبح امروز در مراسم اختتامیه کنگره بین‌المللی نقش شیعه در پیدایش و گسترش علوم اسلامی که در سالن رسول اعظم مدرسه علمیه امام کاظم(ع) برگزار شد، با اشاره به جایگاه علمی و دینی نجف اشرف اظهار کرد: از این شهر است که علمای زیادی تربیت شده و آثار ارزشمندی برای ما باقی گذاشتند.

وی با تاکید بر اینکه نجف شهری دینی است که علم دینی را برای مهربانی و صلح به ارمغان آورده است، خاطرنشان کرد: دین پرورش پیدا کرد برای دوستی نه برای دشمنی و انسان کشی چون داعش‌.

این عالم با بیان اینکه مشکلاتی که در دنیا به وجود آمده به دلیل سوء استفاده از دین بوده است تصریح کرد: بسیاری از کشتارهای امروز دنیا به همین دلیل است اما به برکت فتواهای آیت‌الله سیستانی فتنه فرقه‌گری و طایفه گری در عراق از بین رفته است.

وی با تاکید بر اینکه علامه کاشف‌الغطا به دنبال وحدت و یکپارچگی مردم و دوری جستن از تفرقه و ارتباط مستمر آحاد مردم در تمام نقاط دنیا بوده است تصریح کرد: حوزه نجف همواره آماده دوری جستن از رویه تکفیر و پناه آوردن به علومی که در خدمت مسلمانان قرار داده می‌شود بوده است.

کاشف‌الغطا با بیان اینکه مدرسه نجف براساس ارائه درس‌های وحدت‌آفرین استوار شده است اظهار کرد: کار حوزه نجف پرداختن به مسائل فردی و شخصی نبوده ، خصوصا پس از سرنگونی رژیم سابق به آگاه سازی جامعه عراق و تمام فتواهای آیت‌الله سیستانی پرداخته است.

وی اضافه کرد: مراجع در عراق تلاش کردند تا تمام نیازمندی‌های شرعی مردم را ارائه دهند و همچنین به بررسی سایر ادیان و مکاتب الهی و غیر الهی هم بپردازند.

تولیت حوزه علمیه المهدیه نجف گفت: حوزه نجف بر فصل مشترک‌های بین سه آئین ابراهیمی به منظور برخورد با مکاتب الحادی تکیه کرده تا از این درگاه بتواند مساله هم‌زیستی را ثابت کند.

وی با تاکید بر اینکه رژیم سابق عراق همواره دشمنی خود را با حوزه‌های علمیه نشان داد اظهار کرد: شهرهای مقدس عراق تنها به عنوان زیارت‌گاه نباید مد نظر باشد بلکه باید جایگاه ارتباط بین مسلمانان و دیدار از حوزه‌های علمیه و بازدید از موسسات تحت پوشش باشد.

کاشف‌الغطاء با بیان اینکه میزان کتب خطی در نجف اشرف با وجود معدوم شدن بسیاری از آنها همچنان زیاد است، افزود: ما در این شرایط که بسیاری به دنبال معدوم سازی کتب بودند اقدام به احیا و حفظ کتب خطی کردیم.

وی گفت: موسسه کاشف‌الغطا در رساندن مطالب کتب خطی به پژوهشگران از طریق اینترنت فعالیت می‌کند و هر پژوهشگری می‌تواند از کتب خطی در این موسسه مطلع شود.

سخنرانی حجت الاسلام و المسلمین دکتر خسرو پناه ریاست مؤسسه پژوهشی حکمت و فلسفه (9:35)

رئیس موسسه پژوهشی حکمت و فلسفه با بیان اینکه امروز جهان اسلام به شدت نیازمند به تحول در علوم انسانی است گفت: حکما و علمای شیعه در تحول فلسفه اسلامی نقش بسیار مهمی داشتند و مکاتب مهمی را پایه‌گذاری کردند.

به گزارش ستاد خبری کنگره بین‌المللی نقش شیعه در پیدایش و گسترش علوم اسلامی، حجت‌الاسلام والمسلمین عبدالحسین خسروپناه در اختتامیه این کنگره که در مدرسه امام موسی کاظم(ع) برگزار شد اظهار کرد: فلسفه و منطق از علومی هستند که شیعه در پیدایش و گسترش آن نقش زیادی داشته است البته در میان عالمان اهل سنت نیز افرادی بودند که در توسعه فلسفه اسلامی نقش داشته‌اند.

وی با بیان اینکه طبق بررسی‌ها انجام شده تاسیس و توسعه فلسفه اسلامی به ۸ مرحله تقسیم می‌شود افزود: تاسیس فلسلفه اسلامی، پیوند فلسلفه با عرفان، پیوند فلسلفه با کلام، تاسیس حکمت یمانی، تاسیس حکمت متعالیه، ارتباط حکمت متعالیه با فلسفه غرب، تاسیس فلسفه‌های مضاف به امور و واقعیت‌ها و تاسیس فلسفه‌های مضاف به علوم از جمله این ۸ مرحله است.

رئیس موسسه پژوهشی حکمت و فلسفه با بیان اینکه امروز جهان اسلام به شدت نیازمند به تحول در علوم انسانی است گفت: حکما و علمای شیعه در تحول فلسفه اسلامی نقش بسیار مهمی داشتند و مکاتب مهمی را پایه‌گذاری کردند.

سخنرانی شیخ اسماعیل خلیق سرپرست حوزه علمیه پاریس (9:50)

سخنرانی سید ادریس الهانی متفکر اسلامی مراکش (9:10)

شیعه نقش ویژه‌ای در پیدایش علوم اسلامی داشته است

یکی از متفکران اسلامی مراکش گفت: شیعیان نقش بزرگی در پیدایش علوم اسلامی داشته‌اند.

به گزارش ستاد خبری کنگره بین‌المللی نقش شیعه در پیدایش و گسترش علوم اسلامی، سیدادریس الهانی صبح امروز در مراسم اختتامیه این کنگره که در سالن رسول اعظم مدرسه علمیه امام کاظم(ع) برگزار شد، گفت: شیعیان در تاریخ اسلام مورد ظلم دیگران واقع شدند و دیدیم در زمان فاطمی‌ها چطور مورد بغض دیگران بودند.

با اشاره به نقش شیعیان در پیدایش علوم اسلامی گفت: بسیاری از علمای مذاهب دیگر از علوم شیعی اسلامی برای پیشرفت علوم خود استفاده کردند.

این متفکر مراکشی با اشاره به ظلم‌هایی که علیه شیعیان انجام شده است خاطرنشان کرد: بسیاری تلاش کردند که نقش بزرگ شیعیان در پیدایش علوم اسلامی را انکار کرده یا از بین ببرند.

وی با بیان اینکه یکی از نویسنده‌های مصری در مورد سیدجمال‌الدین اسدآبادی نوشته که شیعه ایرانی نبوده است گفت: من به وی تاکید کردم که این مساله علمی نیست بلکه نمی‌خواهید افتخاری که وجود دارد به شیعیان نسبت داده شود.

الهانی با تاکید بر اینکه شیعیان نقش بزرگی در پیدایش علوم اسلامی داشته‌اند تصریح کرد: برخی متفکران به دنبال این هستند که فکر شیعه را مسخره کرده و آنها را ساده جلوه دهند و سلامت فکر شیعه را زیر سوال ببرند.

پایان بخش اول برنامه و اعلام تنفس (9:25)

سخنرانی حضرت آیت الله سبحانی (11:00)

خدمات شیعه آنچنان که باید به جهانیان معرفی نشده است

حضرت آیت الله سبحانی: شیعه و سنی هر دو نسبت به علوم اسلامی خدمات ارزنده‌ای انجام داده‌اند اما خدمات شیعه آنچنان که باید روشن نشده است.

به گزارش ستاد خبری کنگره بین‌المللی نقش شیعه در پیدایش و گسترش علوم اسلامی، آیت‌الله جعفر سبحانی صبح امروز در مراسم اختتامیه کنگره بین‌المللی نقش شیعه در پیدایش و گسترش علوم اسلامی که در سالن رسول اعظم مدرسه علمیه امام کاظم(ع) برگزار شد، با بیان اینکه ملت‌های زنده همیشه خود را معرفی می‌کنند اظهار کرد: ملت‌های زنده در انتظار این نمی‌نشینند که دیگران آنها را معرفی کنند؛ اگر بنشینیم و خود را معرفی نکنیم در حق خود ستم کرده‌ایم.

وی با تاکید بر اینکه پنهان‌ماندن خدمات شیعه جای شک ندارد گفت: شیعه و سنی هر دو نسبت به علوم اسلامی خدمات ارزنده‌ای انجام داده‌اند اما خدمات شیعه آنچنان که باید روشن نشده است.

این مرجع تقلید با تاکید بر اینکه پنهان ماندن خدمات شیعه اختصاص به عصر حاضر ندارد تصریح کرد: متفکران شیعی بسیاری در طول تاریخ بر این مساله اذعان کرده‌اند که نتوانستیم شیعه و خدمات آن را را به درستی معرفی کنیم.

وی با اشاره به اینکه یکی از بخش‌های فقه، «علم خلاف» است گفت: نخستین کسی که اختلافات بین علما را به صورت فقه مقارن نوشته است مرحوم شیخ مفید است.

آیت‌الله سبحانی با تاکید بر اینکه تضارب آرا می‌تواند حقیقت را روشن‌تر کند اظهار کرد: مرحوم آیت‌الله بروجردی نخستین کسی است که «علم خلاف» را به زحمت پیدا کرد و توانست چاپ کند؛ اگر ما بخواهیم تقریب فقهی را انجام دهیم بهترین کتاب تذکرةالفقه مرحوم علامه حلی است.

وی گفت: ما باید خود را به درستی معرفی کنیم تا بدانیم که همگی در کنار هم توانستیم دوشادوش خدمت‌گذار باشیم.

این مرجع تقلید با اشاره به تفاوت‌های آیات‌الاحکام شیعه و اهل سنت تصریح کرد: فقه مقارن و موسوعه‌های فقهیه توسط علما و مراجع تقلید در حال تدوین است که می‌تواند بسیار ارزشمند باشد.

پخش تیزر کنگره (11:30)

استقرار هیئت رئیسه چهارم (11:35)

سخنرانی معالی دکتر احمد از سنگال (11:40)

 

منبع: تابناک
اشتراک گذاری
نظر شما
نام:
ایمیل:
* نظر:
* :
آخرین اخبار