جمعی از کارشناسان مشاوره تحصیلی و انتخاب رشته کنکور بر انتخاب رشته‌ای متناسب با علائق و توانمندی‌های داوطلبان تأکید کردند و از خانواده‌ها خواستند فریب تبلیغات مؤسسات انتخاب رشته خصوصی و تضمینی را نخورند.
کد خبر: ۶۶۵۱۲
تاریخ انتشار: ۰۴ مرداد ۱۳۹۴ - ۱۲:۱۸ 26 July 2015
با اعلام نتایج اولیه کنکور سراسری، مرحله دوم این ماراتن علمی که همان انتخاب رشته است، آغاز شده و داوطلبان با گذر از میدان رقابت علمی و تلاش برای کسب امتیاز بیشتر در آزمون‌های گروه‌های پنج گانه، این بار تلاش می‌کنند با انتخاب رشته محل‌های مناسب دانشگاهی، آینده تحصیلی و شغلی خوبی برای خود رقم زنند.

در کنار 2500 مرکز انتخاب رشته که توسط وزارت آموزش و پرورش در سراسر کشور پیش‌بینی شده است، مؤسسات خصوصی نیز برای انتخاب رشته دانش‌آموزان پیش‌قدم شدند و در این میان، بازار مکاره‌ای توسط عده‌ای برای کسب سود زیادتر ایجاد شده است.

با این تفاسیر به میان جمعی از مشاوران تحصیلی و انتخاب رشته از استان‌های مختلف کشور رفتیم و از آنها خواستیم به دو پرسش که «مراحل انتخاب رشته داوطلبان چگونه است؟» و «وضعیت انتخاب رشته در خارج از آموزش و پرورش و در مؤسسات خصوصی به چه شکلی است؟» پاسخ دهند.

*خیلی از کسانی که  انتخاب رشته را انجام می‌دهند در رشته‌ای غیر از مشاوره تحصیلی، درس خوانده‌اند

جعفر عاملی مشاور تحصیلی از ناحیه 2 شهرری اظهار داشت: انتخاب رشته مراحلی دارد و وقتی نتایج اعلام می‌شود، براساس توانمندی‌ها و علائق‌ داوطلب، کار انتخاب رشته انجام شده و ابتدا ویژگی‌های کارنامه داوطلب به وی اعلام می‌شود.

وی ادامه داد: پس از اعلام اطلاعات اولیه، درباره ضوابط فنی و قانونی تکمیل فرم انتخاب رشته نیز با داوطلب صحبت می‌شود تا بتواند انتخاب رشته مناسبی انجام دهد.

عاملی در خصوص انتخاب رشته توسط مؤسسات خصوصی و خارج از آموزش و پرورش افزود: افرادی که برای درآمدهای مالی بیشتر برنامه‌ریزی کرده‌اند، از طریق تبلیغات گسترده و ارائه توانمندی نامعلوم خود و اطلاعاتی که ممکن است مستند نیز نباشد درباره انتخاب رشته اظهار‌نظر می‌کنند.

وی اضافه کرد: آنها تضمین‌هایی می‌دهند که در بسیاری از مواقع واقعیت ندارد و خیلی از کسانی که این تضمیمن‌ها را می‌دهند در رشته‌ای غیر از مشاوره تحصیلی، درس خوانده‌اند و فقط برای درآمد بیشتر تبلیغات خاصی را انجام می‌دهند.

*در سیستم انتخاب رشته خصوصی، افراد خود را ذی‌نفع می‌دانند

فریدوخت کیانپور از اهواز بیان داشت: متأسفانه وقتی وارد سیستم انتخاب رشته خصوصی می‌شویم افراد خود را ذی‌نفع می‌دانند و هزینه‌ها زیاد است.

وی ادامه داد: کسانی انتخاب رشته می‌کنند که تخصص‌شان این کار نیست و دلسوزی لازم را ندارند، اینها معجزه نمی‌کنند و متأسفانه فکر می‌کنیم اگر پول بیشتری بدهیم نتیجه بهتری می‌گیریم.

*مؤسسات خصوصی به خاطر درآمد زیادتر واقعیت‌ها را نگفته یا بزرگنمایی می‌کنند

قباد یوسفی از کرمانشاه افزود: برای انتخاب رشته چند گزینه ملاک است، اول، جایگاه علمی دانش‌آموز و نمره‌اش در زیرگروه‌ مهم است و به علائق دانش‌آموز و امکانات و خصوصیات شخصیتی داوطلب بستگی دارد.

وی ادامه داد: یکی از مسائل مهم برای انتخاب رشته در مؤسسات خصوصی، کسب درآمد بیشتر است و ممکن است آنها به خاطر درآمد زیادتر واقعیت‌ها را نگویند و یا بزرگنمایی کنند؛ در نتیجه با دوراندیشی می‌توان مؤسسات معتبر خارج از آموزش و پرورش را شناسایی کرد.

*در نهایت خود دانش‌آموز است که انتخاب رشته می‌کند 

محمد بشیری از کردستان بیان داشت: برای انتخاب رشته باید عوامل مختلفی را در نظر گرفت؛ مانند عوامل شخصیتی، علائق، دوری و نزدیکی به دانشگاه  مدنظر قرار گیرد و در کنار آن باید تراز دانش‌آموز در نظر گرفته شود تا انتخاب درستی صورت پذیرد، اما درنهایت خود دانش‌آموز است که انتخاب می‌کند و تنها ما مشاوران یک راهنمایی می‌توانیم انجام دهیم.

وی با بیان اینکه نقش خانواده و وضعیت بازار کار نیز در تعیین رشته تأثیرگذار است، افزود: مؤسسات خصوصی انتخاب رشته نیروی متخصص ندارند و یا معلوم نیست نرم‌افزار ارائه شده آنها از کجا تهیه شده است و اطلاعات لازم را ندارند.

محمدجواد عابدی‌اردکانی از یزد یادآور شد: از مقدمات انتخاب رشته، شناخت رشته‌های دانشگاهی، دانشگاه و اولویت‌های فردی و شخصی داوطلب است.

وی گفت: بعد از اینکه داوطلب علائق و توانمندی خود را شناخت، به شناسایی رشته‌های دانشگاهی دست می‌زند و انتخاب رشته می‌کند که با توجه به دوری و نزدیکی به محل زندگی و امکانات دانشگاه، نوع دانشگاه را انتخاب کرده و رشته‌ها را براساس اولویت انتخاب می‌کند.

عابدی اردکانی تصریح کرد: انتخاب رشته در خارج از مراکز آموزش و پرورش به‌ دلیل اینکه با دانش‌آموزان آشنا نیستند و انتخاب آنها بیشتر براساس اولویت‌های خودشان است و ممکن است آسیب جدی به داوطلبان وارد کنند، خوب نیست. 

وی افزود: ممکن است هدایت داوطلب به سمت دانشگاهی باشد که با شرایط اقتصادی‌اش و یا با شرایط خانوادگی و محل زندگی داوطلب همخوانی نداشته باشد.

این مشاور تحصیلی یادآور شد: در مراکز انتخاب رشته آموزش و پرورش به خاطر شناخت آنها از داوطلب می‌توانند رشته‌های موردنظر را به خوبی ارائه دهند.

به گزارش فارس، نکته قابل تأمل در انتخاب رشته دانشگاهی این است که این، یک فرآیند بوده و به عوامل مختلفی مانند تراز نمره علمی داوطلب، علائق و ویژگی‌، خصوصیات خانوادگی، شرایط و امکانات دانشگاه موردنظر بستگی دارد که تکمیل‌کننده این پروسه آگاهی، توانایی و مهارت مشاوران انتخاب رشته است و باید خانواده‌ها  فریب غوغاسالاری مؤسسات خصوصی با تبلیغات اغواکننده‌شان را نخورند و در کمال آرامش، سرنوشت علمی و شغلی همراه با شناخت را برای فرزندان خود رقم زنند تا آنها قدم‌های استواری در مسیر زندگی آینده خود بردارند.
منبع: فارس
اشتراک گذاری
نظر شما
نام:
ایمیل:
* نظر:
* :
آخرین اخبار