وزارت نفت ایران اخیراً متوجه مشترک بودن مخزن میدان چنگوله شده اما عراق از سال ۲۰۱۳ برداشت نفت از این مخزن ۳ میلیارد بشکه ای را آغاز کرده و درحالیکه ایران از میدانهای آذر و چنگوله هیچ برداشت نفتی ندارد، عراق تولید ۶۵ هزار بشکه ای خود را افزایش می دهد.
کد خبر: ۲۵۰۱۰۷
تاریخ انتشار: ۰۲ تير ۱۳۹۵ - ۱۸:۳۱ 22 June 2016

به گزارش تابناک ایلام؛در دماغه کوههای زاگرس در امتداد مرز ایران و عراق و در قسمت جنوب غربی استان ایلام بین دو شهر مهران و دهلران، میدان نفتی بزرگی واقع شده که مخزن آن بین ایران و عراق مشترک است. این میدان نفتی در سمت ایران با نام "بلوک اناران" و در سمت عراق با نام "میدان البدرا" شناخته می شود.

بلوک اناران خود از دو میدان نفتی با نامهای "آذر" و "چنگوله" تشکیل شده که تا دو سال اخیر وزارت نفت ایران می پنداشت که مخزن آذر با مخزن البدرا مشترک است و مخزن چنگوله مخزنی مستقل است و اصولا پروژه توسعه میدانی مستقل محسوب می شود. از همین رو وزارت نفت تصمیم گرفت توسعه میدان چنگوله را از اولویت خارج کند ، اما مسئولان نفتی کشور در سال 94 متوجه شدند که مخزن این میدان با مخزن میدان آذر و میدان البدرا در ارتباط است و طرح توسعه میدان چنگوله نیز به عنوان میدانی مشترک در سال گذشته دوباره در دستور کار قرار گرفت.

اما در ماه گذشته موضوع تسویه حساب با پیمانکار طرح توسعه میدان چنگوله پیگیری شد تا توسعه این میدان در قالب قراردادهای جدید نفتی ایران به شرکت های خارجی واگذار شود.

میزان ذخایر درجای میدان مشترک (آذر - چنگوله - البدرا) از سمت متخصصان ایرانی حدود 3.5 میلیارد بشکه برآورد شده  و شرکت گازپروم روسیه که طرح توسعه میدان البدرای عراق را با راهبری کنسرسیومی با حضور شرکت های KOGAS کره جنوبی، پتروناس مالزی، TPAO ترکیه و  OEC عراق بر عهده دارد، میزان ذخایر نفت درجای این میدان را بیش از 3 میلیارد بشکه برآورد کرده است.

در خصوص میزان برداشت ایران از این میدان مشترک باید گفت هنوز حتی یک قطره نفت هم از سمت ایران برداشت نشده است. طرح توسعه میدان چنگوله که با هدفگذاری 10 تا 15 هزار بشکه در روز در بخش تولید زودهنگام بود به هدفگذاری تولید 50 هزار بشکه در روز ارتقا پیدا کرد اما این طرح توسعه هنوز در مرحله معرفی به پیمانکاران است و به نظر می رسد در زمان برگزاری مناقصات IPC ارائه شود. میدان آذر نیز با هدف تولید 65 هزار بشکه در روز نفت خام از سال 90 شمسی تاکنون در مرحله توسعه است.

در سمت عراق اما روند توسعه کاملا متفاوت است. عراق با مذاکرات فشرده ای که در ابتدای قرن بیست و یکم با شرکتهای متعدد خارجی انجام داد موفق شد با مشارکت کنسرسیومی روسی، ترکیه ای، کره ای، عراقی، مالزیایی از سال 2013 تولید نفت خام از میدان البدرا را آغاز کند.  اکنون تولید نفت از این مخزن مشترک در سمت عراق 65 هزار بشکه در روز است که رهبر کنسرسیوم توسعه این میدان (گازپروم) اعلام کرده در سال 2017 مقدار تولید روزانه نفت میدان البدرای عراق به 115 هزار بشکه در روز می رسد و برنامه افزایش تولید از این میدان تا 170 هزار بشکه در روز دنبال می شود.


اشتراک گذاری
نظر شما
نام:
ایمیل:
* نظر:
* :
آخرین اخبار